Undervisning i studiefotografering

I weekenden havde jeg min debut som underviser i studiefotografering. Det var for fotoklubben ISO8000, som jeg har været medlem af i omkring 3 år, faktisk helt fra starten. Jeg er kommet dertil i min fotografering, at jeg syntes der er flere områder, hvor jeg syntes jeg har så god forståelse for det, at jeg kan lære fra mig til andre. Jeg har tidligere undervist i brugen af Adobe Lightroom.

Dagen var planlagt med en gennemgang at de forskellige lysopstillinger sammen med lidt om poseringer. Derefter ville der være fri mulighed for, at folk selv kunne prøve nogle forskellige ting af. Forhåbentlig bliver det ikke sidste gang jeg underviser i fotografering.

Undervisning var en del af en studiedag for klubbens medlemmer, hvor en flok på 12 fotografer var taget til et lejet studie i Them ved Silkeborg. Studiet havde klubben leje hele dagen og vi startede kl. 9 med at stille udstyret op. Jeg skulle starte med at forklare lidt om lyslægning, og jeg startede med at foreklare, hvordan lys opfører sig, at det bliver svagere desto længere det skal, før det rammer motivet. Om hvordan lyset indgangsvinkel har betydning i lyslægningen f.eks. ved personer med briller. Man kan ikke snakke om lys, uden også at snakke om hårdt og blødt lys, hvordan man opnår blødt og hårdt lys, og hvilke situationer man skal bruge det ene frem for det andet.

 

Jeg viste hvordan nogle af de meste almindelig lysopstilling laves, det var blandt andet Rembrandt, kort lys, bred lys, butterfly med flere. Vi starte med en lampe, og bygger flere på derfra. Da flere af deltagerne ikke havde prøvet studie fotografering før, er det i mine øjne det vigtigste at starte med nogle simpelt, som de kan få nogle erfaringer med, og så arbejde sig op derfra. Det var hvertfald sådan jeg selv startede.

Der er sikkert mange andre ting, jeg også fik forklaret, men det skal der også være plads til. Modellen er Jessica Hjorth Gloggengiesser, som jeg tidligere har taget billeder med. Billederne hertil højre, er et par af billederne fra dagen.

2 Comments

 1. Morten F. Stengaard april 25, 2012 at 09:03 #

  Ser ud til at have været et fint lille kursus – det kunne også jeg have haft lidt gavn af.

  • Allan Høgholm april 25, 2012 at 09:32 #

   De tilbagemeldinger jeg har fået fra deltagerne, så fik de vist alle noget ud af det. Men ellers er det jo også godt, bare at være nogle stykker i studiet, og se hvordan hver især arbejder med lyset. Jeg får også selv noget ud af dagen, blandt andet ved at skulle forberede mig. Men også på selve dagen, hvor folk kommer med input til hvordan de måske gør noget anderledes 🙂

   Men ellers har du vel rimelig godt styr på lyslægning, så jeg kan nok ikke lære dig så meget

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*