Lån af Fuji X-T1 demo taske og objektiver


Fuji X-T1

Jeg lånte en Fuji X-T1 i en taske sammen med seks objektiver af Goecker i slutningen af september måned. Det er en taske som Goecker stiller til rådighed nogle dage, så man kan prøve kameraet og objektiverne af. En Fuji X-T1 er et af de nye spejlløse kameraer, som jeg tror på sigt vil afløser mange af de nuværende spejlreflekskameraer.

Tanken med denne mulighed fra Goecker er selvfølgelig for at udbrede kendskabet til Fujifilms kameraer, og prøve at flytte nogle fotografer fra et DSLR kamera til deres spejlløse kameraer. Det var også derfor at jeg havde valgt at låne tasken med Fuji X-T1’eren med objektiverne.

Selvom jeg efterhånden har vænnet mig til at slæbe rundt på tungt fotoudstyr, så kunne det engang imellem være rart, blot at have et lille kamera, og en lille taske med lidt ekstra udstyr. Det kunne være hvis jeg blot ville gå en tur i byen, måske til ferien eller måske til enkelt fotoopgave. Et kamera jeg næsten altid ville have med, lige slynget over skulderen, og her kunne et kamera som Fuji X-T1 være perfekt.

Fuji X-T1

Kameraet er vejrbestandigt og har en opløsningen er på 16,3 megapixels og kan tage 8 billeder i sekundet. Sensor størrelsen er APS-C, som giver en crop faktor på 1,5, ligesom Nikon’s DX format. En 23 mm bliver dermed omregnet til 35mm.

pic_06Brug af Fuji X-T1.

Indstilling af ISO og lukketid er placeret på drejehjul på toppen af kameraet, som det kan ses på billedet hertil højre. På Fuji X-T1 har drejeknapperne bestemte værdier for f.eks. lukketiderne 1/100, 1/200, 1/400 osv., og ISO på 100, 200, 400, 800 osv. Det skal man lige vænne sig til.

Det sidste drejehjul er til over- og undereksponere når man kører blænde- eller lukketidprioritet. Hvis man placere lukketid på 1/400 sekund, kan man med en drejeknap foran på kameraet skrue lukketiden op til 1/640 sekund eller ned til 1/240 sekund mener jeg.

Indstilling af blænden er placeret på objektivet, hvert fald på de objektiver som jeg lige fik prøvet. Jeg syntes lidt de forskellige placeringer af indstillinger gør, at man ikke kan ændre indstillingerne så hurtigt. Men det er sikkert et spørgsmål om tilvænning.

Søgeren på kameraet er digitalt, altså en lille LCD skærm som viser billedet som kommer igennem objektivet. På et normalt spejlrefleks kamera ville man se det rigtig billede via nogle spejle og prismer. Udfordringen med en LCD skærm som søger kan være, at hvis det er mørkt at så kan man ikke se så meget. Men jeg syntes egentlig søgeren på Fuji X-T1 klarer det rigtig godt, og kan gøre selv et mørkt billede lyst nok.

Flere af indstillingerne er i menuer, hvor funktionerne kan flyttes ud på nogle knapper, hvis man gerne vil have hurtigt adgang til dem. Det var dog ikke noget som jeg nåede at få rodet med. Mange af indstillingerne er dog også mest nogle, som man sjældent ændrer på.

En enkelt ting irretrerede mig en smule. På ISO100, og vist også de høje ISO værdier, tager kameraet kun Jpeg billeder, ikke i Raw format. Jeg var på ISO100 flere gange, og opdagede først dette da jeg kom hjem, og troede jeg havde nogle Raw billeder.

Fuji X-T1Objektiverne.

Tasken indeholdt objektiverne 23mm f/1.4, 35mm f/1.4, 56mm f/1.2, 10-24 f/4, 18-55 f/2.8-4 og 55-200 f/3.5-4.8. Jeg var selv mest interesseret i de faste objektiver 23mm, 35mm og 56mm. Objektiverne er af rigtig god kvalitet. De virker meget robust, og fylder og vejer ikke så meget.

Vil jeg købe det.

På nuværende tidspunkt så venter jeg nok lidt. Men det er bestemt et kamera, som jeg godt kunne være interesseret i. Måske køber jeg det hurtigere end det lige var planen.

Jeg ville nok starte med kun at købe kameraet, og så måske en 23mm eller 35mm. Kameraet alene koster omkring 10.000kr, og man kan købe et kit med kamera og 35mm til 12.995kr. Det er altså ikke nødvendigvis prisen som skal afgøre, om man skal skifte til et Fuji X-T1.

Jeg er selv vant til Canon DSLR, og hen over en weekend når man ikke lige at lære at bruge et nyt kamera. Men jeg er sikker på, at det er et kamera, som jeg ville blive tilfreds med.

Sammenligning med DSLR.

Kan sådan en Fuji X-T1 erstatte et DSLR kamera. Til mange opgaver, tror jeg bestemt godt at det kan. Billedkvaliteten er på højde med både Canon og Nikons DSLR kameraer. Udfordringen er mere omkring hastighed. Fokushastigheden er ikke helt på højde med det bedste fra Canon og Nikon, men normale forbruger kameraer tror godt Fuji X-T1 kan følge med.

Et kritikpunkt har indtil nu været batteritiden. Jeg glemte selv at få et ekstra batteri med på en tur om lørdagen, så efter omkring 400 billeder døde kameraet. På min Canon 5D mk3 kan jeg tage over 1000 billeder på en opladning. Men X-T1 har også en LCD skærm i søgeren, som er tændt næsten hele tiden, som tager ekstra strøm.

Nogle af kritikpunkterne kan man måske se bort se, og istedet for glæde sig over den mindre størrelse og vægt.

Se nogle billeder jeg fik taget med kameraet efter arbejde og en tur ved åen i Århus, i galleriet herunder.

Discover more from Allan Høgholm

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading