Sportsfotografering med Fuji X-T1

Yonex Denmark Open 2015 in Odense Idrætspark, 20151017 - (Allan Høgholm Photography www.hoegholm.dk)

Sportsfotografering Fuji X-T1

Kan man klare sportsfotografering med Fuji X-T1. Som jeg skrev den anden dag, så har jeg købt en Fujifilm X-T1 Graphite Silver. Og den har et ry for at have fået en bedre autofokus med firmware opdatering 4.0. Men er den blevet så god, at den kan bruges til at fotografere sport.

Jeg købte mit Fuji X-T1 kort før jeg skulle til Yonex Denmark Open i badminton, så tænkte jeg at det var en god anledning til at teste sportsfotografering med Fuji X-T1. Jeg skulle også være sikker på at have nogle billeder, så jeg havde som første prioritet medbragt mit Canon DSLR udstyr.

Sportsfotografering med Fuji X-T1

Jeg var til Yonex Denmark Open både fredag og lørdag, men det var kun om lørdagen, at jeg havde Fuji udstyret med. Jeg fik det testet af en times tid i løbet af de ca. 5 timer jeg var i Odense. Det er selvfølgelig ikke nogen stor test, og efter kun at have haft kameraet i omkring halvanden uge, så kendte jeg ikke kameraet super godt.

Sammenligning

Da jeg i forvejen har en Canon 1DX, kan jeg selvfølgelig ikke kan lade være med at sammenligne med den. Selvom det selvfølgelig nok er unfair at sammenligne et kamera til 43.000kr, med et til omkring 10.000kr. Jeg har dog ikke haft et af de billigste Canon DSLR kamera i hånden i nogle år, så har jeg svært at sammenligne disse.

Sportsfotografering Fuji X-T1

Yonex Denmark Open 2015 in Odense Idrætspark, 20151017 – (Allan Høgholm Photography www.hoegholm.dk)

Autofokus

Jeg indstillede autofokus på continuous, også kaldet AI Servo på Canon, hvor autofokus hele tiden justere fokus på de bevægende spillere. Jeg havde valgt AF Zone mode, hvor der var 15 fokuspunkter til at arbejde sammen om at opnå fokus. Jeg havde også muligheden for at vælge 9 fokuspunkter, men det opdagede jeg først bagefter. Men det kunne godt have været en fordel, for at der ikke er for mange fokuspunkter, hvor man risikere at nogle af dem pludselig fokusere på baggrunden.

Man kan også vælge et enkelt fokuspunkt, enten et i midten eller flytte det rundt, så det passer med kompositionen. Dette afprøvede jeg dog ikke, da jeg synes det tager lidt for lang tid at flytte fokuspunkt. På mine Canon kameraer har jeg et joystick omkring tommeltotten, hvor jeg uden yderligere tryk kan flytte fokuspunktet rundt. Det kan jeg gøre mens spillerne flytter sig rundt i framen. På Fuji skal jeg umiddelbart først trykke på en knap, og derefter kan jeg med fire knapper flytte fokus rundt. Disse knappe er dog lidt flade, så når det går hurtigt kan de være lidt svære at ramme rigtigt.

Autofokus fungere egentlig ganske fint. Jeg oplevede dog et par gange at kameraet pludselig fokuserede på baggrunden, muligvis fordi flest af fokuspunkter fangede fokus på baggrunden, så det er måske forståeligt nok. Men det tog lidt for lang tid for kameraet at re-fokusere på spilleren, når jeg flyttede fokuspunkterne tilbage på spilleren. Derudover var der også lidt hunting, når spilleren flyttede sig væk eller imod mig.

Lyset til disse badminton kampe er faktisk ret kraftigt, og kommer oppefra, og skaber dermed en fornuftig kontrast i ansigtet af spillerne. Det hjælper til at opnå en hurtig og præcis fokus, f.eks. når man fokusere efter ansigtet.

Sportsfotografering Fuji X-T1

Yonex Denmark Open 2015 in Odense Idrætspark, 20151017 – (Allan Høgholm Photography www.hoegholm.dk)

Elektronisk Viewfinder

Fuji X-T1 har en elektronisk viewfinder, som er en lille LCD skærm i søgeren, hvor man skal se hvad man tager billeder af. Når man tager et billede, så bliver søgeren sort et kort øjeblik og derefter kommer billedet frem igen. Dette fungere fint til enkelte billeder, hvor man også har mulighed for at få vist det endelige billede i søgeren. Visning af det endelig billede havde jeg dog slået fra. Men når man skal tage flere billeder i sekundet, evt. en hel serie billeder, så er det meget korte glimt hvor man egentlig kan se motivet. Det er faktisk en stor udfordring til sports fotografering, for man kan miste kontakten med spilleren. Jeg blev flere gange nødt til at følge spilleren med det andet øje, fordi jeg mistede ham\hende i søgeren.

Dette problem er hvert fald noget som i mine øjne skal forbedres, for at spejlløse kameraer kan afløse professionelles DSLR kameraer. Det duer ikke rigtig at søgeren bliver næsten helt sort, når en serie billeder skal lagres. Det kan godt være at det blot er et spørgsmål om at processoren i kameraet skal være kraftigere til at flytte billeder til hukommelses kortet, eller der skal flere processorer i ligesom i Canon 1DX som har 3 processorer.

Sportsfotografering Fuji X-T1

Yonex Denmark Open 2015 in Odense Idrætspark, 20151017 – (Allan Høgholm Photography www.hoegholm.dk)

Objektiver

Jeg brugte kun mine 56mm f/1.2 og 90mm f/2.0 sammen med Fuji X-T1 kameraet. Jeg kunne sikkert også have lånt en Fujinon XF 50-140mm f/2.8, men da jeg har valgt kun at have faste objektiver, så ville jeg også gerne nøjes med at bruge mit eget udstyr. Også for at danne mit et indtryk af om det kan bruges. Mine indstillinger var ISO 3200, 1/1600 sekund og blænden var f/2.0.

Hvis Fuji helt skal kunne afløse mit Canon udstyr til sportsfotografering, skal de have nogle længere tele objektiver. Deres længste lysstærke objektiv er netop 50-140mm, som bliver til 75-210mm på 35mm. Det er alt for kort til f.eks. fodbold, hvor man helst skal have minimum en 300mm og helst en 400mm. Jeg har netop i sommers købt en Canon 400mm til at fotografere fodbold med.

Til badminton rækker Fuji’s objektiver dog ganske fint til at dække banen. Et længere tele objektiv tilsvarende 300mm kunne være fint, men det er ikke et must.

Konklusion

Kunne jeg finde på at bruge mit Fuji X-T1 til sportsfotografering igen. Ja, det kunne jeg faktisk godt. Hvis man sammenligner med et kamera til samme pris, så synes jeg egentlig at Fuji X-T1 klarer sportsfotografering ganske fint. Men jeg ville nok ikke anvende Fuji udstyr til action billederne, der er mit Canon udstyr hurtigere til autofokus og knapperne på kameraet bedre placeret. Men hvis jeg skal tage stemnings billeder omkring sport, f.eks. af spillerne omkring banen eller fansene, så vil Fuji X-T1 fint kunne klare det. Det vil nok også være mere behageligt at arbejde med, da det ikke fylder og vejer så meget.

Kameraer som Canon 1DX, Canon 5D mk3 og Canon 7D mk2 kan Fuji X-T1 i mine øjne ikke helt følge med. Men de billigere modeller fra Canon og Nikon, tror jeg egentlig fint at Fujifilm X-T1 kan sammenlignes med. Faktisk har Fuji X-T1 den fordel at alle fokuspunkter er lige gode pga. den måde den fokusere på. På de billige DSLR kameraer er det miderste altid det bedste, f.eks. under svære lysforhold.

Billederne herunder er allesammen taget med mit Fuji X-T1 eller Fuji X-E2 under Yonex Denmark Open.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*